vrijdag 24 januari 2014

Aardappel toren - verticaal tuinieren

Omdat onze tuin niet heel erg groot is en we daardoor rekening moeten houden met de ruimte, willen we de aardappels laten groeien in zgn aardappeltorens of  aardappelcontainers. 
Hoe het werkt?

Je begint met een beetje aarde in de bak en legt daar een aantal uitgelopen aardappels op en als de plant groeit doe je er steeds wat aarde bij en verhoog je de bak. Zo kan je met één plant wel 60 kilo aardappelen krijgen. Een veel grotere opbrengst dus dan met horizontaal tuinieren!
Afhankelijk van het aardappelras kunnen we hier begin maart al mee van start gaan. Oogsten kan dan vanaf half juni.



Na wat research kom ik erachter dat ik speciale "pootaardappelen" moet gaan kopen! Ik dacht dat je gewoon de (biologische) aardappels uit de supermarkt kon gebruiken ;-). Ik heb nog veel te leren...

Ons moestuinplan

Ons moestuinplan is af, zo willen we de tuin dit voorjaar gaan inrichten!
Het worden dus lange verticale bakken die we willen maken van oude pallets. Nr. 1 is in onze steeg, daar gaan we, ook in een bak, een lang stuk met aardappels beplanten.
 Nr 10/11/12 zijn balkonbakken met aardbeien. Nr. 2 t/m 9 zijn de bakken die we nu al op het terras hebben staan. 
We hebben zoveel mogelijk rekening proberen te houden met welke planten veel zonlicht nodig hebben en welke niet. (hoe dichterbij het terras, hoe meer zon)
 Ook hebben we gekeken welke planten goed met elkaar in 1 bak combineren (combinatie-teelt). Dubbele planten achter een nummer willen we na elkaar in de bak zetten.
Commentaar / feedback is zeer welkom!


donderdag 23 januari 2014

Oesterzwammen kweken - mycelium en oesterzwambroed

Omdat ik toch alvast met iets wil beginnen en het in de winter natuurlijk niet mogelijk is om al plantjes in de tuin te gaan zetten, kwam ik op het idee om paddenstoelen te gaan kweken. En daar wil ik geen kant-en-klaar kweeksetje voor gebruiken, maar helemaal vanaf het begin opkweken. Al googlend kwam ik erachter dat oesterzwammen de makkelijkste soort zijn om mee te beginnen, dus...

Nu wil ik dus oesterzwambroed gaan maken van kleine stukje oesterzwam waarmee ik later de oesterzwammen kan laten groeien (volg je het nog?). 
Hieronder een foto-tutorial van hoe ik het aangepakt heb:

plastic bakje
oesterzwammen
Stap 1: zorg dat je een afsluitbaar bakje hebt (niet luchtdicht, bij een luchtdicht bakje even wat gaatjes in de deksel prikken). Een stuk golfkarton, een schaar, een mesje en een oesterzwam.
golfkarton
Stap 2: Maak je werkplek en spullen brandschoon (is erg belangrijk ivm het voorkomen van besmetting van het mycelium*. Ontsmet het bakje (onder zeer heet water (bij mijn bakje niet met kokend water, want dat smelt ;-))

Knip meerdere stukken golfkarton op maat van het bakje. Doe de stukken in het bakje en vul het bakje met zeer heet water, zorg dat het karton onder water staat en laat ongeveer 20 minuten staan.


Stap 3: Na 20 minuten haal je het karton uit het bakje en laat je het op zijn zij (let goed op hoe je de ribbels plaatst) uitlekken. Het karton moet nat blijven, maar er moet geen water meer uitlekken.

Goed laten uitlekken!




Stap 4: Haal het karton uit elkaar en leg eerst een paar laagjes plat karton in het bakje. Dit dek je af met 1 laagje golfplaat. Snij de onderkant van de oesterzwam af en snij dan een aantal stukje af en leg deze verspreid op het karton. Dek af met een stuk golfplaat en herhaal. Dek tenslotte af met een stuk golfplaat en een plat stuk karton.

Haal het karton uit elkaar
Snij de onderkant van de zwam af
Vespreid kleine stukjes op het karton
Dek af en herhaal

 Stap 5: Zet het bakje weg op een donkere en koel plek. In mijn geval is dit de trapkast (het licht komt door de flitser, normaal is het hier pikkedonker!


Na een paar dagen zouden er de eerste witte zwamdraden te zien moeten zijn!
Ben erg benieuwd....

Wordt vervolgd!

* Mycelium of zwamvlok is het netwerk van draden van een schimmel. Een paddestoel bestaat uit een heel geconcentreerd netwerk!

Waar gaat dit blog over?

2014 begon bij ons dit jaar met hele goede voornemens, groene voornemens welteverstaan. Al jaren roepen Vincent en ik dat het zo fantastisch zou zijn om helemaal zelfvoorzienend te kunnen leven. Om ergens op een boerderij met wat kippen, een koe, een geit en een grote moestuin voor meer dan 75% in je levensonderhoud te kunnen voorzien. 
Nu is dit niet helemaal de realiteit, wij wonen niet op een mooie boerderij met veel ruimte, wij wonen in een twee-onder-een kap woning in een dorp onder de rook van Zaandam. Wat we wel hebben is een tuin en vooral heel veel ideeën. Tot nu toe hadden we elk jaar wel wat kruiden in de tuin, wat rabarber en hier en daar een groenteplantje, maar nu willen we het wat groter aan gaan pakken en het grootste deel van onze tuin om gaan bouwen tot moestuin. Een makkelijk te onderhouden moestuin in grote bakken. 
Het is nu winter, dus tijd om alle plannen te gaan maken: bouwplannen voor de bakken, aanleg van een composthoop en vooral heel veel research naar de juiste soort grond, zaai- en oogstplannen, etc.
Met deze blog wil ik alle lezers mee laten kijken naar onze weg naar zelfvoorziening. Alle ideeën, tips, aanbevelingen en feedback zijn van harte welkom!

Welkom bij "het groene voornemen".